Kubb

Kubb is een oud spel, dat vermoedelijk uit Gotland afkomstig is."Vedkubbar" betekent "houten blok" in het Zweeds. Kubb is een spel voor twee teams, die het tegen elkaar opnemen.

De regels van kubb variëren per land en regio, maar het doel van het spel is altijd om de koning omver te gooien voordat de tegenpartij dat doet. 

Het spel kan binnen dertig seconden gespeeld zijn, maar kan ook uren duren. Kubb wordt gespeeld op diverse ondergronden, zoals zand, beton of gras en zelfs op sneeuw.


Team A begint met zijn werpstokken de kubbs van de tegenstander om te gooien. Team B gooit dan alle omgevallen kubbs op het speelveld van team A, dat deze blokken overeind zet op de plek waar team B ze heeft neergegooid (veldkubbs).

Wanneer team B aan de beurt is moeten eerst alle ''veldkubbs'' omgegooid worden (voor ze beginnen aan de kubbs op de achterlijn (basis)

Als een team alle kubbs heeft omgegooid van de tegenstander mogen ze met de overgebleven werpstokken proberen om de koning te treffen. Wie de koning te vroeg omgooit, heeft het spel direct verloren.